Vindar av elitism så här i skolstartstider

Jag har inget lärarjobb att gå till imorgon eftersom det blir färre elever i de kommunala skolorna, som då måste spara pengar. Många ungdomar söker sig istället till de nya friskolor som ploppar upp som svampar överallt. Jag har gnällt om detta förut och tänkte nu gnälla lite mer.

I dagens nätupplaga av Aftonbladet finns ett reportage om hur barn till ledande politiker ratar de kommunala skolorna och istället väljer friskolor. Om makthavarnas avkomma ratar bort det kommunala, vilka ska då vilja gå i dessa? Vad sänder det ut för signaler? Borde det inte ligga i politikernas eget intresse att vårt lands kommunala skolor ska vara tillräckligt bra för att ALLA elevers behov ska kunna bli tillgodosedda i dem - oavsett om man är barn till en svensk politiker, eller akademiker, eller fabriksarbete, eller en irakisk skomakare på flykt?

Varför kan man inte istället satsa mer pengar på den infrastruktur som redan finns istället för att bygga upp två konkurrerande system? Varför kan vi inte satsa på att göra de existerande kommunala skolorna bättre, slagkraftigare och mer konkurrenskraftiga istället för att fortsätta den segregation och besparingshets som idag pågår. Skolan måste fungera som en möterplats där olika idéer och människor möts, inte en plats som bygger grupper av likriktade ungdomar där alla tänker och fungerar enligt samma "mall" och som därigenom leder till en ökad segregering av hela samhället.

Kommentarer
Postat av: Stefan G

Sådärja, sånt här gillas på bloggen. Låter som du ska bli politiker ist för lärare. Krossa kapitalet!!!!

2008-08-18 @ 22:26:09
Postat av: Frida

Haha, Steffe...varför gå under pseudonym?

2008-08-18 @ 22:28:00
URL: http://vad-frida-sa.bloggagratis.se
Postat av: Ronnie

I brist på bättre uttryck: WORD!!!

2008-08-18 @ 22:39:41
URL: http://lets-make-this-precious.blogspot.com
Postat av: Sandra N

Hello. Jag har hittat din blogg och jag håller helt med dig om friskolorna! Även om det finns grader i (friskole-)helvetet förstås, så är det alldeles för få som verkar fundera på vad detta gör med den kommunala skolan och med samhället i stort. Förövrigt är Jan Björklund en otäck jävel.

2008-08-21 @ 21:05:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0